Skärtorsdagen

 

nattvarden

Idag firar den kristna världen skärtorsdagen som enligt bibeln var dagen före Jesu korsfästelse. På skärtorsdagskvällen samlade han sina lärjungar och tvättade deras fötter, vilket tros ha gett upphov till namnet på dagen eftersom skär betyder ren. De åt sedan en sista måltid tillsammans som bland annat bestod av ojäst bröd och vin. Denna måltid har sedan dess blivit den symbolhandling till Kristi åminnelse som fått namnet nattvard.

I svensk folklore har skärtorsdagen varit framför allt tidpunkten för häxornas blåkullafärder. För att inte kvastar och ugnsrakor skulle användas av häxorna att rida på brukade man gömma undan sådana redskap samt skydda sina kreatur genom att måla kors på lagårdsdörrarna. I samma syfte kunde påskeldar tändas även på skärtorsdagsnatten, och man sköt gevärsskott i luften samt höll skorstensspjället stängt för att inte locka till sig flygande häxor.

paskkarringar

Annonser

Om Tystiklassen.se

Lärare som undervisar fotbollklasser i Aspuddens skola, född och uppvuxen i Stockholm. Brinner för skolans undervisning, retorik och bra böcker. I den här bloggen får du följa med i skolans vardag och ta del av en stor dos lektions -och litteraturtips. Här skapas och återberättas delar av mina upplevelser och erfarenheter genom fotografier och ord. Välkommen att följa med! Visa alla inlägg av Tystiklassen.se

Kommentarer är inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: