Nobelpriset 10/12

alfred

Det finns pris som är värdefulla och det finns pris som är prestigefulla. Så finns det ett pris som har allt det – Nobelpriset! Idag, tisdag 10 december riktas världens blickar mot Sverige då priserna ska delas ut. Frackar dammas av, klänningar sys upp och det filas på tacktal.

Alfred Bernhard Nobel föddes den 21 oktober 1833 och dog den 10 december 1896. Han var en mycket begåvad man, kemist, ingenjör, uppfann dynamiten och stiftade det världsberömda Nobelpriset. Hans uppfinningar kunde – och kom också att – å ena sidan användas för krigiska ändamål, men å andra sidan hyllade han fred. Alfreds testamente har gjort Sverige berömt i hela världen.

Alfred Nobels testamente säger att priset skall tilldelas de som ”hafva gjort menskligheten den största nytta” och att en femtedel tilldelas ”den som har verkat mest eller best för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser”.

 

 

 

 

Annonser

Om Tystiklassen.se

Lärare som undervisar fotbollklasser i Aspuddens skola, född och uppvuxen i Stockholm. Brinner för skolans undervisning, retorik och bra böcker. I den här bloggen får du följa med i skolans vardag och ta del av en stor dos lektions -och litteraturtips. Här skapas och återberättas delar av mina upplevelser och erfarenheter genom fotografier och ord. Välkommen att följa med! Visa alla inlägg av Tystiklassen.se

Kommentarer är inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: